Methodes in mijn toolbox
 
Brain Gym 
De methode Brain Gym kan ik inzetten als complete balans (consult). We werken hierbij volgens 5 stappen en aan de hand van een persoonlijk doel.
Een Brain Gym balans heeft altijd een educatief karakter. De bedoeling is om waar te nemen door observeren en/of testen wat je weerhoudt of parten speelt in het bereiken van dat doel. En dat dan vervolgens natuurlijk te verbeteren.
Het komt ook voor dat we enkele Brain Gym oefeningen doen als ik in een consult met een andere methode bezig ben. De oefeningen kunnen o.a. als effect hebben: het brein wordt wakker, spieren komen uit een figuurlijke kramp, je ervaart meer aandacht en zelfvertrouwen. Iedereen die Brain Gym oefeningen doet merkt hier positieve effecten van. Dat kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van leren, concentratie, coördinatie, motivatie, leervaardigheden en algemeen functioneren.
  Afbeelding invoegen     
Het mooie is dat er thuis en op het werk op elk moment Brain Gym oefeningen gedaan kunnen worden wanneer er wat ondersteuning nodig is. Dit vergroot de autonomie van de cliënt en geeft je een eigen toolbox in handen. 
 
Brain Gym® staat ook in mijn cursusprogramma.  


 
The Essential Tool 
The Essential Tool is een methode die uit gaat van de zelfgetekende Liggende Acht (lemniscaat). De getekende lemniscaat geeft
informatie over het functioneren, de kwaliteiten, mogelijkheden en uitdagingen van de cliënt van dat moment. Ook een eventuele onbalans wordt hier in zichtbaar. Zodoende kan de getekende lemniscaat een indicatie zijn van het onderwerp of thema waaraan we tijdens het consult aandacht aan moeten geven. Wanneer de cliënt aan het eind van het consult of na meerdere consulten opnieuw een lemniscaat tekent ziet hij/zij zelf ook altijd het verschil. Dit bevestigt direct wat de cliënt al ervaren had; namelijk dat er iets in positieve zin veranderd is. Een meerwaarde is dat de cliënt ziet dat het uitvoeren van de handvatten, technieken en oefeningen resultaat oplevert.   
  Afbeelding invoegen     
In de  praktijk merken we dat dit de autonomie van de cliënt vergroot; weten wat je zelf kunt doen op momenten dat je iets van ondersteuning nodig hebt. 

The Essential Tool staat ook in mijn cursusprogramma.  
 

 
Movement Based Learning
Dit is een combinatie van observeren (bijvoorbeeld de lichaamshouding) en het inzetten van oefeningen. Deze oefeningen heten de Building Block Activities (BBA). De oefeningen werken ontspannend maar ook activerend. Uit de praktijk blijkt dat hiermee de prikkeloverdracht verbetert en dat de cliënt meer rust en stabiliteit ervaart.
 
Movement Based Learning met de BBA staat ook in mijn cursusprogramma. 
 
 
Afbeelding invoegen

 
Touch for Health
Met behulp van de spiertest kunnen we kijken naar het effect van voeding, emoties en structuur (bijvoorbeeld spieren). Deze gebieden beïnvloeden elkaar over en weer. Het doel van Touch for Health is om het evenwicht tussen deze gebieden te herstellen te handhaven. Touch for Health is een combinatie van Westerse en Oosterse behandelwijzen. Deze methode geeft veel technieken om blokkades op te heffen en het afweersysteem te versterken zoals bijvoorbeeld acupressuurpunten, massagetechnieken, stressregulering en oefeningen. Een veel gebruikte procedure in mijn praktijk is de wet van de 5 elementen; om balans te herstellen maar ook voor meer inzicht. 

 
Metaforen van Touch for Health
Met deze methode kunnen woorden gegeven worden aan bijvoorbeeld een onbalans. Aan de hand van vragen komen de gedachten en woorden bij de cliënt naar boven. Dit bevordert de herkenning en helpt daarmee bewustwording van mechanismen en patronen. 

 
Reflexintegratie
Niet geïntegreerde primaire reflexen kunnen iemand behoorlijk hinderen en op elke leeftijd een regelrechte stoorzender zijn. De effecten van niet geïntegreerde reflexen zijn heel divers. Ik noem er hier slechts enkele. Vaak zien we problemen met: aandacht, concentratie, leren, oversteken van de middellijn, allergie, overprikkeling, houding, grenzen stellen en nog veel meer.Met reflexintegratie oefenen we de bewegingen van de betreffende reflex(en) opnieuw in; op een rustige en ontspannen manier. Dat verstevigt het zenuwstelsel en verbetert de prikkeloverdracht. Uit de praktijk blijkt dat de cliënt beter functioneert na het integreren van reflexen. 
Voor reflexintegratie gebruik ik de Masgutova-methode met elementen uit de Edu-kinesiologie; zoals ik indertijd van haar heb geleerd. 

 
Reiki
Afbeelding invoegen
  Reiki is een oude Japanse heelkunst. Hierbij geeft de behandelaar energie door via de handen. Reiki kan worden ingezet bij tal van klachten; psychische en lichamelijke. Bijvoorbeeld bij: hoofdpijn, verkoudheid, griep, spierpijn, verwondingen, stress.Door de bundeling van energie ervaart de cliënt een diepe ontspanning. Dit geeft rust aan zowel lichaam als geest. De ontspanning en de verdeling van energie brengt balans en zet herstel in gang. 
 

 
Technieken uit de Cranio-Sacraal therapie
Cranio-Sacraaltherapie heeft als doel: ontspanning brengen in het cranio-sacrale systeem en het bindweefsel. 
Afbeelding invoegen
  De technieken stimuleren de natuurlijke beweging van het hersenvocht. Dit hersenvocht stroomt tussen het cranium (schedel) en het sacrum (heiligbeen). Het heeft invloed op het zenuwstelsel. Blokkades verstoren het ritme, of zetten het systeem ergens ‘vast’: hierdoor kunnen de meest uiteenlopende klachten ontstaan. Met langzame, kleine bewegingen en zachte druk kan een geblokkeerde stroming weer op gang gebracht worden. Dit helpt blokkades weg te nemen en geeft ontspanning.Veelal wordt gewerkt aan de schedel, wervelkolom, heiligbeen, schouders en voeten. Cranio-Sacraaltherapie is waardevol gebleken bij klachten als: hoofdpijn, nek- en schouderklachten, rugklachten, chronische vermoeidheid, stress, enz.
Maar ook zonder concrete klachten kan behandeling worden aanbevolen om je innerlijke rust te vergroten en je prettiger te voelen. 

 
Aanvullend  
 
(Bloesem)remedies
De bloesemremedies waarmee ik werk, zijn de Bach-bloesems. Deze zijn genoemd naar hun ontdekker; dr. Edward Bach.De remedies zijn geheel natuurlijk, kennen geen bijwerkingen en zijn onbeperkt te gebruiken. Daardoor zijn ze geschikt voor iedereen. Ook maak ik gebruik van remedies van In Balance-ing. Beide soorten remedies zijn een vriendelijke ondersteuning op vooral emotioneel gebied. De bijbehorende informatieve teksten geeft de cliënt herkenning en inzicht.  

 
Mineralen en (edel-)stenen
Met behulp van de spiertest zoek ik naar de meest optimale steen en naar de toepassing ervan tijdens het consult. De ene keer is de bedoeling dat de cliënt de steen in de hand of de kleding houdt, de andere keer moet de steen in de nabijheid van de cliënt liggen. Indien nodig lezen we de informatieve tekst over de achtergrond of affirmaties met betrekking tot die steen. Altijd levert dat herkenning op. 
In mijn praktijk heb ik een prachtige houten doos voor een deel van mijn stenen. Deze is speciaal hiervoor ontworpen en gemaakt door mijn vader. 

  Afbeelding invoegen

 
Oorkaarsen
Oorkaarsen zijn bij verschillende culturen bekend als natuurgeneesmiddel. Al sinds eeuwen worden ze door Chinezen, Tibetanen en Indianen gebruikt ter behandeling van klachten.De oorkaarsen die ik gebruik, zijn gemaakt van katoen, behandeld met zuivere bijenwas en kruiden. De werking van bijenwas is ontsmettend. De verschillende kruiden werken zuiverend, kalmerend, pijnstillend en algeheel versterkend. Oorkaarsen zijn hol. Binnen in de kaars is een veiligheidsfilter aangebracht. Oorkaarsen zijn een aangenaam middel ter ontspanning, voor preventie en bij klachten als verkoudheid, hoofdpijn, keelpijn, en dergelijke.